Zanimivosti

Kako poteka postopek pridelave čaja?

Od nabiranja svežih lističev do pakiranja v svilnate vrečke ali pisane šatuljice … potopite se v skrivnosti pridelave čaja.

  1. Venenje: sveže nabrane liste čajevca razprostrejo po mizah ali pladnjih in jih pustijo, da se posušijo. Ko vlaga izhlapi, listi postanejo mehki in voljni, pripravljeni na valjanje.
  2. Valjanje: s tem procesom strejo celice v listih, ti spustijo na plan svoje sokove in encime, ki na zraku začnejo oksidirati.
  3. Oksidacija: tudi fermentacija se začne že v procesu valjanja. Zvaljane liste razgrnejo v prostoru na določeni temperaturi in vlagi, ki ju ves čas kontrolirajo, barva listov pa pri tem potemni od zelene do rdečkasto-rjave, nato v črno.
  4. Sušenje: lističe posušijo tako, da jih počasi ogrevajo v sušilni sobi. To ustavi oksidacijo in listi so pripravljeni na pakiranje.
Nazaj